The limestone-clad addition opens onto a generous rear deck where the family eat outdoors every day during the summer months. Above, the wood-clad master bedroom enjoys views overlooking the yard and onto the mature surrounding trees.
  The front of the house upholds the neighbourhood’s traditional Edwardian character but with a few modern touches and a refined palette of cedar shakes and a crisply re-constructed bay window.
  The front foyer offers generous amounts of closet space and open shelves that allow visitors a sneak peak into the living space beyond.
  An inset bench by the front door provides space for shoe storage.
  The front foyer leads to a compact power room behind a pocket door; conveniently close to the front door, but tucked away from the main living space. Hooks along the wall allow easy storage of in-season outerwear, and a spot for kid’s backpacks when they arrive home from school.
  A compact, efficient powder room features a linear textured tile from floor to ceiling and wall hung plumbing fixtures.
17051_170710_171_comp.jpg
  The main living room at the front of the house is bright and airy, centred around a wood-burning fireplace and a floating TV/media unit above.
17051_170710_043.jpg
  Angled white oak treads flow up the stairs to the second floor, against a three-storey tall wall of thin porcelain tile; a subtle move that ties the house together from top to bottom.
17051_170710_050.jpg
  The tiled stair wall provides a durable finish for frequent traffic up and down, and subtly reflects light at certain angles depending on the time of day.
  A breakfast nook is tucked near the rear door - a spot for quick snacks after school and where kids can do crafts or homework within sight of the kitchen.
  The breakfast nook features a custom white oak table angled to maximize useable table space without impeding on the path of traffic to the backyard. The benches, upholstered in durable vinyl fabric, flip open to provide additional storage space.
  A blue accent wall contrasts against the otherwise muted palette of whites and light woods inset shelving provides a spot for storing cookbooks.
  The kitchen overlooks the rear yard and features sliding windows that allow it to open directly onto the deck and yard. The exterior limestone cladding wraps inside the kitchen as a feature tile and backsplash.
17051_170710_174.jpg
17051_170710_181_comp.jpg
  Upstairs, a den serves many functions: as an office/workspace, play area for the kids, and laundry area.
17051_170710_254.jpg
  Linen closets along the hallway form a ‘portal’ into the main bathroom.
  The main bathroom features variations on the material theme of white & wood; a textured floor tile wraps up the wall in shower.
  A tiled wall containing inset shelves and a medicine cabinet slides seamlessly into the shower and then curves back to form a discrete bench in the shower.
  Niche shelves provide plenty of space for storing shampoos and other shower products.
  The master bedroom, looks out over dense foliage in the backyard.
  A composition of closets, drawers and bookshelves sits opposite the bed.
  In the kids bedroom at the front of the house, a playful light fixture hangs in the bay window; the colours and shapes chosen by the girls during the design process.
  The driveway along the south side of the house is shared with the neighbour, but allows generous amounts of south-facing glazing.
  The deck provides a spot for outdoor dining; fences are carefully considered to provide the desired degree of privacy at the dining table, without completely blocking views between neighbouring yards.
  A custom granite table and metal base was designed to complement the exterior cladding materials.
17051_170710_12880.jpg
17051_170710_12896.jpg
  On top of the addition, a roof deck overlooks the tree-tops.
  A strip of green roof sets back the roof deck from the edge of the house.
prev / next