The addition is articulated in a combination of white brick and black wood siding. Although modern in its massing and composition, the addition takes cues from the materials of traditional Scandinavian cottages and reimagines them in a contemporary language.
  The kitchen is designed to become the heart of the home, looking out over the backyard. White oak flooring set in a herringbone pattern, and a bold, geometric blue backsplash tile are the big moves that bring texture and colour into the space, providing visual interest without overpowering the fresh, bright and light palette.
  The kitchen is laid out to maximize efficiency and storage while retaining an open layout so that it serves both as a space for cooking, and a space for living and entertaining guests. Brass metal accents throughout the kitchen subtly catch the eye and compliment the blue backsplash tile against an otherwise clean, white palette.
  A long servery and pantry is located between the kitchen and dining room to provide spill-over prep space, and then to double as a perfect area to serve food when there are guests.
  The geometric pattern of the backsplash tile is visually captivating without being overwhelming, and appears light and delicate, despite being a bold gesture within the space.
  Custom brass brackets support open shelves for glassware and ceramics.
  A built in banquette with upholstered seating serves the family’s day-to-day needs at meal-time and is generously lit with windows on two sides. A sculptural wood light is quietly eye-catching and helps to define the breakfast nook as its own zone apart from the kitchen.
161101_1689_0298-HDR.jpg
  An efficient mud-room and side entrance off the kitchen provides convenient access to the their family members who happen to be next door neighbours. Custom wood pulls were designed and crafted by a local wood-worker for the closet doors, and the floor features a beautiful, subtle variation of natural stone that helps conceal traces of dirt or salt.
  Since there is frequent traffic back and forth between the home and the next door neighbours, we designed a small courtyard between the homes, off of which a side door leads to the mudroom and kitchen.
  The dining room features many classic Danish-designed modern pieces. An inlaid segment of herringbone flooring centred around the table subtly helps to ground the dining room and suits the more traditional detailing in the front half of the existing home.
  The main hallway features an original brick wall and, like the rest of the front of the house, preserves the traditional baseboards and casework details, while providing a glimpse into the new powder room that is tucked just behind the stair. The powder room’s clean palette of blues and whites hints at the modern addition, a sneak peek for visitors stepping into the home.
  The powder room is a thoughtfully composition of light wood closet and vanity top, set against an intricate blue tile that is illiuminated from above by a hidden cove light.
161101_1689_0139.jpg
  The upstairs kids bathroom accommodates a double vanity so that the kids can get ready for school at the same time. Green wall sconces, robe hooks and a shower curtain are subtle yet playful accents that bring colour and life to the bright, white room.
 In the master bedroom upstairs, the tone remains calm and clean. A custom bed-frame upholstered in grey fabric is refined yet comfortable.
  A window seat framed by closets and opens shelves is a cozy spot to sit and read.
161101_1689_9365.jpg
  An ensuite featuring accents of colour and wood texture brings warmth and interest to the master suite, tucked just off the bedroom itself.
 The choice of a geometric blue tile is decidedly modern, but its subtle texture is reminiscent of danish pottery. Wood shelves and a custom vanity bring some warmth to the room and provide plenty of storage space in a compact ensuite.
  A wall-mounted toilet is another space-saving feature that allows for the full 3-piece bathroom to fit within a modest footprint. A large widow brings generous amounts of light into the bathroom that washes across the blue tile, accentuating its subtle geometry.
  The addition is designed to maintain light and views from an existing bedroom in the house; where the second floor steps back, a portion of roof is covered in a low-maintenance green roof system that improves views for the homeowners and their neighbours.
  Seen against a hodgepodge of rear additions typical of many Toronto streets, the addition deliberately stands out from its neighbours.
  Simple, thoughtful landscaping define the transitions from home, to yard, and then to a paved dining area and garage in the back of the lot.
161101_1689_9502.jpg
161101_1689_9499.jpg
prev / next